Hoe herken ik asbest?

Als blijkt dat uw materiaal asbesthoudend is, kunt u het laten verwijderen. Voor asbestverwijdering heeft u een asbestinventarisatie, een sloopmelding / omgevingsvergunning en een asbestverwijderingsbedrijf nodig.

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met vezelstructuur. Deze vezels stonden lang bekend om een van de volgende eigenschappen: het is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop om toe te passen.

Asbesttoepassingen

Asbesthoudende materialen zijn in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid, zoals longkanker, met zich mee kan brengen. In Nederland zijn veel toegepaste soorten: wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet).

Het mineraal wordt nog steeds gedolven en veel gebruikt in de wereld. In bepaalde landen, waaronder Nederland, is het gebruik van asbest strikt verboden.

Voor meer informatie over asbest en andere gevaarlijke vezels klik op asbest of lees meer over asbest in de publicatie van Vereniging Eigen Huis.

Onze onderzoeken zijn momenteel voornamelijk gericht op gevaarlijke vezels zoals asbest en keramische vezels. Asbest komt nog steeds voor in vele toepassingen. Meer dan 3.500 asbest toepassingen zijn bekend en worden middels een asbestinventarisatie gevonden.

Asbest vezels herkennen is niet mogelijk met het blote oog. Toepassingen en materialen kunnen op basis van kennis en ervaring wel als asbestverdacht herkend en bestempeld worden. Door middel van microscopie in een laboratorium wordt vervolgens vastgesteld of het materiaal inderdaad asbest bevat.

Voor offertes voor een asbestinventarisatie of een advies voor een erkende asbest verwijderaar kunt u contact opnemen.

Een omgevingsvergunning moet u bij uw gemeente aanvragen. De sloopmelding asbest doet het asbestverwijderingsbedrijf voor u.